Data Kasa Standartları
Data Kasaların sahip olması gereken pek çok standart bulunmaktadır. Üretici firmanın ISO 9001 standardına sahip olmasından yangın testlerinin standartlara uygun yapıldığına kadar tüm test aşamalarının standartlara uygun olarak yapılması ve sertifikalandırılması gerekmektedir.
Data kasalar için geçerli olan standartlar:
*
ECB.S S120 DIS : European Certification Board - Security Systems
o
Bu standart Data Kasalar için geçerli tüm standartları içermektedir. Kapsamında ISO 9001, EN 1047-1, EN 1143 standartlarını içerir. Bu standartların dışında data kasalar ECBS onaylı laboratuarlar tarafından yangın testine tabii tutulur. Tüm testlerden olumlu sonuç alınması halinde ECBS sertifikası verilir.
o
ECBS kapsamında veri ve kağıt koruması için değişik standartlar bulunmaktadır. Notasyonu ise ECB.S S120 DIS gibidir. Burada 120 rakamı yangına dayanıklılık süresi, DIS ise disket dahil tüm veri yedeklerini korumaya yönelik olduğunu ifade etmektedir. Örnek ECB.S sertifikaları
+
ECB.S S120 DIS : En yüksek Data Kartuş ve Disket koruması. 2 saat boyunca 1000 oC nin üzerindeki yangında kasa iç sıcaklığı 50 oC nin üzerine çıkmayacak, nem oranı ise %85 in üzerine çıkmayacaktır.
+
ECB.S S60 P : Para ve değerli evrak koruması. 1 saat boyunca 950 oC nin üzerindeki yangında kasa iç sıcaklığı 170 oC nin üzerine çıkmayacak, nem oranı ise %85 in üzerine çıkmayacaktır.
*
EN 1047-1 : Güvenli depolama birimleri için sınıflandırma ve yangına dayanıklılık kriterleri
*
EN 1143 : Güvenli depolama birimleri için hırsızlığa karşı dayanıklılık kriterleri
*
ISO 9001 : Üretici firmanın üretin Kalite standardı/2000 Kalite sertifikası.
DATA KASA - TEST YÖNTEMLERİ
Data Kasaların test ve sertifikasyonu akredite laboratuvarlar tarafından yapılmakta ve belgelendirilmektedir. Çok detaylı ve uzun bir süreç olan bu testlerden başarılı olan firmalara ECB.S sertifikası verilmektedir.
Yapılan testler özet olarak :
*
Data Kasa 2 saat boyunca daha önceden 1000 oC üzerinde sıcaklığa getirilmiş bir fırın içerisine, alevlere temas edecek şekilde yerleştirilir. Bu fırında 2 saat boyunca kalması sağlanır.
*
2 saat sonunda fırından çıkarılan data kasa, bekletilmeden 30 katlı bina yıkılmasının etkisini simüle etmek için 9 metre yukarıya çıkartılarak sabit, çakıl olan bir zemin üzerine düşürülür.
*
Düşme sonucu kapak veya kilit sisteminde meydana gelebilecek en ufak bir çatlak veya aralığın omadığından emin olmak için tekrar fırına sokulur ve ısıtılır.
*
Fırından çıkartılan data kasa havalandırmasız bir ortamda kendi haline soğumaya bırakılır. Soğutma ve kasa içerisinden kayıt toplama işlemi kasa tamamen oda sıcaklığına gelene kadar devam eder.
*
Tüm test sırasınca kasanın iç sıcaklığının 50 oC nin üzerine çıkmaması, nem oranın ise %85 i geçmemesi gerekmektedir. Genelde kasanın iç sıcaklığı test başladıktan sonra 9-12 saat sonra en yüksek seviyesine ulaşmaktadır. Tüm bu süre içerisinde kasanın dışındaki sıcaklık yavaş yavaş içeriye ancak ulaşabilmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder