24 Aralık 2007 Pazartesi

Sayıştay 'da Evrak Saklama

Sayıştay'ın üzerinden evrak saklama yükünün kaldırılması gerekiyor

Sayıştay Başkanı Kamil Mutluer, Sayıştay’ın toplam 16 dönümlük bir alanda binlerce tonluk arşivi olduğunu belirterek, „Arşiv yükünü Sayıştay’ın sırtından alıp her kamu kurumunun kendi evrakını kendisinin saklaması gerekir“ dedi.

Mutluer, Sayıştay’da çıkan yangının söndürülmesinin ardından devam eden soğutma çalışmalarını izleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Mutluer, Sayıştay binasındaki yangınla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Şu anda emniyetin ve itfaiyenin raporunu bekliyoruz. Gelen bilgilere göre geçmişi inceleteceğiz. Ne sonuç alacağız bilmiyorum ama esas mesele, geçmişle uğraşalım ama geleceği sağlamlaştıralım“ diye konuştu.

Basında, Sayıştay’a ait değerli ve mahkemelik evrakların yandığı haberlerinin yer aldığını ve bütün bunların spekülasyon olduğunu belirten Mutluer, „Trilyonluk bina yanıyor kaybedilen maddi hasar 100-200 milyar. Ama medya ağacın yapraklarıyla uğraşıyor. Gazeteciler spekülasyon yapıyor. Samimiyetle söylüyorum buradaki belgelerin değeri sıfır. Değerli evraklar yandı diyorlar. İnsan bunları duyunca kahroluyor. Buradaki belgeler yargı görmüş, denetim görmüş belgeler. Saklamanın anlamı var m?“ diye konuştu.

Sayıştay’ın 35 bin metrekare raflı arşivinin olduğunu belirten Mutluer şunları söyledi:

„Yılda 850 ton evrak geliyor. Bunları 10 yıl saklarsanız 8 bin 500 ton ediyor. Her geçen gün bu evrak artıyor. Dağ taş evrak, 16 dönümlük bir yerde evrak muhafazası zorlaşıyor. Sayıştay denetim mi yapacak, evrak mı saklayacak? Çağdaş ülkelere bakın böyle bir sistem olmaz. Ya ilgili evrakları, Sayıştay’ın hukuka aykırı evrakları saklayalım. Diğerlerini ilgili kamu kurumlarına gönderelim, onlar saklasın. Veya saklama süresini 10 yıldan 5 yıla düşürelim. Önceki arzum arşiv yükünü sıfıra doğru yaklaştırmak. Buranın arşiv olmaması lazım. Saatli bomba gibi her an yangın olabilir.“

Liberal Demokrat Parti Ankara İl Başkanı Ercan Çalı da Sayıştay’ın yanan binasını gezerek incelemelerde bulundu yetkililerden bilgi aldı.

Çalı, „Yanan, kaybolan evrakların mikrofilmlerinin mutlak suretle bulundurulması gerekiyor. Eğer mikrofilmleri yoksa çok ciddi bir ihmal var demektir“ diye konuştu.

SOĞUTMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bu arada Sayıştay’da çıkan yangının dün gece söndürülmesinden itibaren başlayan soğutma çalışmaları devam ediyor.

Büyükşehir İtfaiye Daire Başkan Yardımcısı ve Grup Başkanı Mustafa Irmak, soğutma çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, „Ekiplerimiz torbaların içinde bulunan dosyaları teker teker ayırıyor ve suluyor. Soğutma çalışmalarını 100 kişilik ekiple sürdürüyoruz. Gece için ise 2 araç ve 15-20 kişilik personel nöbetçi kalacak. Bina içinde ortalama 35 ile 50 santimetre arasında su birikintisi olduğunu belirten Irmak, bina içinde bulunan mazgallardan suyun kendi kendisini tasfiye ettiğini bir taraftan da araçlarla suyun çekildiğini belirtti.

Irmak, itfaiye raporunun hazırlanma işinin ise yaklaşık bir hafta süreceğini sözlerine ekledi.
Kaynak:.hurriyet.com.tr

Hiç yorum yok: