13 Ekim 2007 Cumartesi

Dijital Arşiv

Matbu evrakların kamera, tarayıcılar veya başka bir yöntemle elektronik ortama aktarılması, elektronik ortamda saklanması, gerektiğinde erişilebilmesini sağlayan sistem Dijital Arşiv Sistemidir.
BİLGİ SAKLAMA
Görüntü ve videoların içine gözle fark edilemeyecek şekilde bilgi saklama, özellikle telif haklarını koruma gayesiyle başvurulan bir yöntemdir. Fakat bunun dışında değişik kullanım alanları da vardır. Örneğin, fingerprinting (kullanıcı takibi), eserin orijinalliğinin kontrolü, reklam yayınlarının otomatik takibi, otomatik endeksleme bilgisinin görüntünün içine gömülü olarak gönderilmesi, gizli iletişim kanalı gibi birçok farklı uygulamalar söz konusudur. Bu amaçlara yönelik değişik uygulamalar geliştirilmiştir.
BilMMS Arşiv Sistemi
Günümüzün teknolojisiyle, imge, video, ses kayıtları gibi çoklu ortam verisini üretmek ve paylaşmak kolaylaşmış, yüksek miktarlarda veriyi depolamak düşük maliyetle yapılabilir bir iş haline gelmiştir. Ancak, bu kadar yüksek miktarda veri içinden aranan kısımların bulunması ekonomik olmayan seviyelerde iş gücü gerektirmektedir. Bu ihtiyacın bir sonucu olarak, büyük miktarlardaki veriye hızlıca ulaşmak ve veriyi belli kriterlere göre endeksleyip ve bu kriterlere göre otomatik olarak sınıflandırmak zorunlu hale gelmiştir. BilMMS, çoklu ortam verisinin depolanmasına, verinin otomatik olarak özetlenmesine, bu veriden elle ya da otomatik olarak çıkarılan bilgilerin saklanmasına ve verinin otomatik olarak sınıflandırılmasına imkan sağlayan, MPEG-7 uyumlu bir sayısal çoklu ortam arşiv sistemidir.

Sistem imge ve ses tabanlı benzerlik araması yapmaya olanak vermektedir. İmgeler, dolayısıyla videolardan alınan anahtar kareler, renk benzerliğine göre eşlenebilmekte, ‘futbol,’ ‘kalabalık,’ ‘insan yüzü,’ ‘dış çekim’ gibi tanımlayıcılarla otomatik olarak işaretlenebilmektedir. Ses klipleri müzik, konuşma, sessizlik ya da gürültü olarak sınıflandırılabilmektedir. Ses kliplerinin içinden çeşitli kelimelerin yakalanması (‘word spotting’) uygulaması halihazırda geliştirilme aşamasındadır.

Sisteme kaydedilen videolar çekimlerine ve sahnelerine otomatik olarak bölünebilmektedir.

Hiç yorum yok: