11 Ekim 2009 Pazar

Dev marka isimler nasıl doğdu

Dev markalar nasıl doğdu

Nokia, Sony, Apple ve diğerleri: Dev şirketlerin isimlerinin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü?

DEV MARKALAR NASIL DOĞDU

Sanyo'dan Nokia'ya, Apple'dan Sharp'a kadar birçok dev şirket, dünya çapında haklı bir şöhrete sahip.

Elbette bunda birçok faktör var: Gerek bu firmalarca üretilen ürünlerin kalitesi, gerekse sundukları diğer birçok fonksiyon, bu şirketleri dünyanın sayılı markalarından biri haline getirdi.

Peki sadece doğdukları ülkede değil, hemen hemen dünyanın her yerinde isimleri hafızalara kazınan bu dev markaların isimlerinin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Örneğin Nokia ve Sanyo isimlerini nereden alıyor?

Bu galerili makalemizde büyük teknoloji şirketlerinin marka isimlerinin nasıl ortaya çıktığını 19 fotoğraf karesinde mercek altına aldık.

Kodak
Kodak'ın kurucusu olan George Eastman, yıllardır kamera ve film dünyasına öncülük eden bu şirkete 1888 yılında bizzat kendisi bu ismi vermiştir. Kısa, akılda kalıcı ve söylenişi kolay bir marka ismi seçmeye özen gösteren Eastman, Kodak isminden bir hayli umutluydu.
Nintendo
İsmi İngilizce'den dilimize çevrildiğinde 'Şansını cennete bırak' gibi bir anlama gelen Nintendo, günümüzde video oyun endüstrisinin en önemli aktörlerinin başında yer alıyor. 1989 yılında adını tüm dünyaya duyurmaya başlayan Nintendo, oyun konsolları pazarında da liderliğini sürdürüyor.
Sony
Koreli rakibi Samsung'a göre nispeten daha genç olan Sony, ilk kez 1946 yılında Tokyo Tshushin Kokyo ismiyle ortaya çıktı. İlk yıllarda pirinç ocağı üretimiyle satışlarını gerçekleştiren Sony, 1955 yılından itibaren Latincede 'genç delikanlı' anlamına gelen Sonny'den esinlenerek Sony ismini aldı ve yoluna devam etti. Portatif TV'lerden Walkman'e, PS serisinden CD/DVD çalara kadar geniş yelpazede ürünleri bulunan şirket, bugün dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alıyor.
Sega
Hayatına 1940 yılında Hawaii'de başlayan Sega, o yıllarda daha çok pinball makinelerinde boy gösteriyordu. 1951 yılında ise Japonya'nın başkenti Tokyo'ya taşınan Sega, ismini 'Services Games' olarak yeniden belirledi ve Amerikan ordusu için çalışmalarını bir süre sürdürdü. 1965 yılında ise Rosen Enterprises isimli bir başka şirketle yollarını birleştiren Sega, Services Games olan ismini kısaltarak bugün dünyanın çok iyi tanıdığı SEGA ismini aldı.
Nokia
Dünyanın bir numaralı cep telefonu üreticisi olan Nokia, ilk kurulduğu yıllarda bu sektörde faaliyet göstermiyordu. Hayatına ilk olarak 1865 yılında Finlandiya'nın Tampere şehrinde başlayan şirket, o yıllar daha çok bir kağıt üreticisi konumundaydı. Şirketin patronu olan Fredrik Idestam, daha sonra Finlandiya'nın Nokia isimli bir bölgesinde yeni bir fabrika açtı ve şirketin isminin de bu bölgenin ismiyle aynı olmasını uygun gördü.
Cisco Systems
1984 yılında kurulan Cisco Systems, adını ABD eyaletlerinden San Francisco'dan aldı.
Atari
Video oyunları sektöründe adını tüm dünyaya duyuran bir diğer isim ise Atari oldu. Adını Go isimli bir oyundan alan Atari, oyuncu ya da oyuncu gruplarının sahip olduğu taşların rakipleri tarafından ele geçirilme tehdidi altında olduğunu ifade ediyordu.
Toshiba
Tüketici elektroniği pazarındaki bilinen en eski şirket olan Toshiba, hayatına 1875 yılında Tanaka Seizo-Sho ismi altında telefon mühendisliği firması olarak başladı. 1899 yılında Tokyo Denki ismini alan şirket, 1939 yılından itibaren ise Tokyo Shibaura Electric şirketi olarak hayatına devam etti.
Sanyo
Dünyanın tanıdığı bu saat üreticisi, adını Japonca'da 'zarif' ve 'başarı' anlamına gelen iki kelimenin kısaltmalarından alıyor.
Seiko
Dünyanın tanıdığı bu saat üreticisi, adını Japonca'da 'zarif' ve 'başarı' anlamına gelen iki kelimenin kısaltmalarından alıyor.
Canon
Bir şirket olmaktan öte, Precision Optical Unstruments Laboratory şirketinin bir markası olan Canon, hayatına 1993 yılında kamera üretimiyle başladı. Kwanon adı altında üretilen bu ilk kameralar 1995 yılından sonra yerini ticari marka olarak 'Canon'a bıraktı. Benzer anlamlara gelen Kwanon ve Canon, İngilizce'de 'criterion' olarak geçen 'kriter' kelimesinden anlamına geliyor.
Sharp
Dünyanın ünlü Japon markalarından biri olan ünlü LCD TV devi Sharp, ismini "Ever-Sharp" isimli kalemden alıyor. 1925 yılında tüketici elektroniği pazarına giren Sharp, o yıllarda Japonya'nın ilk kristal radyo üreticilerinden biriydi.
Magnavox
1915 yılında Edwin Pridham ve Peter Jensen tarafından kurulan Magnavox, adını Latince'de 'yüksek ses' anlamına gelen 'Magnavox' kelimesinden alıyor.
Coleco
Kuruluş yıllarında bugünkünden farklı bir sektörde olan ve ayakkabı derisiyle uğraşan Coleco, adını 'Connecticut Leather Company' isminin kısaltmasından alıyor.
Samsung
Tüketici elektroniği pazarına aslında oldukça yeni olan Koreli şirket, hayatına 1969 yılında Samsung-Sanyo Electric Company ismi altında başladı. Aslında kökleri 1939 yılına kadar uzanan ve Byung-Chull tarafından kurulan Samsung-Sanyo Electric Company, o yıllarda sebze, meyve ve balık ihracatıyla uğraşıyordu. 1970'li yılların sonuna doğru tekstil ve inşaat endüstrisiyle daha yakından ilgilenen şirket, bunun yanında tüketicilerine renkli TV'ler de sunuyordu. Sonraki 10 yılında uçak yapımına odaklanan Samsung-Sanyo Electronic Company, o yıllarda dünyanın en küçük video kaydedicilerini üretiyordu. Bugün ise Sony gibi dev markalarla rekabet içinde olan Samsung, milyar dolarlık satış rakamıyla dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri. İsmini Kore dilinden alan Samsung'un kelime anlamı "üç yıldız".
Apple
1976 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından kurulan Apple Computer'ın ismi ise, o yıllarda Jobs'un fanı olduğu Beatles grubunun Apple Records plak şirketinden geliyor. Ancak o yıllarda Jobs'un bu girişimi Beatles cephesinde de geniş yankı buldu ve Beatles işi Apple'ı mahkemeye vermeye kadar götürdü. 30 yıl kadar süren mahkeme ise Apple Computer'ın Apple ismini gruptan satın almasıyla nihayet 2007 yılında sonuca bağlandı.
LG
Touchphone'ları ve TV'leriyle tanınan LG, iki şirketin birleşmesi sonucu LG ismini aldı. Ev ürünleri üreten Lucky firmasıyla ucuz elektronik cihazlar üreten GoldStar'ın birleşmesiyle ortaya çıkan LG, 1995 yılından sonra GoldStar'ın ortadan kaldırılmasıyla yerini LG Electronics'e bıraktı.
JVC
1927 yılında Yokohama'da kurulan JVC(Japanese Victory Company)'nin kökleri Victor Talking Machine Company'e kadar uzanıyor. İlk yıllar fonograf üretimiyle ilgilenen şirket, daha sonra VHS video kaydedici ve TV pazarına el attı.
Panasonic
Matsushita Electric Industrial şirketi tarafından imal edilen elektrikli aletlerin bir markası olan Panasonic, ilk olarak 1918 yılında ortaya çıktı. Amerika pazarında o yıllar National markasının çok kullanılmasından dolayı Panasonic ismini tercih eden şirket, Japonya'da halen National markası altında faaliyet gösteriyor.

Hiç yorum yok: